Vroeg uit de veren. - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Familie Berkhout - WaarBenJij.nu Vroeg uit de veren. - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Familie Berkhout - WaarBenJij.nu

Vroeg uit de veren.

Door: Andrea

Blijf op de hoogte en volg Familie

19 Juli 2022 | Thailand, Chiang Mai

Auw auw auw wat doet dat pijn. Die wekker die gaat om 4 uur doet echt pijn. Maar goed. Het is voor een goed doel. Vandaag de zonsopkomst zien boven de stad op een berg en daarna mogen we deel uit maken van het ritueel van eten doneren aan de monniken. We hadden gisteren bij de 7/11 (soort supermarkt) wat noodlesoep gekocht als ontbijt. Dat leek een goed idee. Zo gezegd zo gedaan. Wekker om

4 uur. Waterkoker aan. Noodlesoep gemaakt. Kruiden erdoor ….. eh eh eh …tja. Dit was te spicy voor mij en Pelle. Max had een ander soort en San vond de hitte prima. De gids appte dat hij er was en we maakte kennis met Kit. Kit is was energie betreft een nieuwe Tick! Jonge gast. Enthousiast en veel kennis. Hij had al eten in gekocht. Eerst met zijn auto de heuvel op. Eerste stop was een minitempel voor de monnik die de weg de berg op heeft gemaakt. Daar hebben we het dank ritueel gedaan. Eerst een kaarsje aansteken, wierook stokjes aansteken (3), lotusbloem in een schaal leggen, een bloemenkrans van gele chrysanten en jasmijn aan de voet van het Boeddha beeld neer leggen. En daarbij zat een mini papiertje met daar tussen een heel klein en dun stukje bladgoud ( of goudkleurig zilverfolie) en dat plakte we op het Boeddha beeld. Daarmee gaven we een soort donatie.

Bijzonder dit te mogen doen.

Toen verder omhoog naar een viewpoint om daar de zonsopkomst te zien boven Chiang Mai. Echter is het wat bewolkt maar we zien de stad wel wakker worden. Ook de jungle om ons heen wordt wakker. Er klinkt een geluid van een tandartsboor. Heel hard en heel scherp. Dat is een soort kleine krekel. Niet groter dan 2 cm. Wauw wat een geluid. Langzaam wordt het licht. Helaas blijft de zon verstopt achter een wolkendek. Om 6 uur gaan we verder omhoog naar een tempel. Hier kunnen we rondkijken en om 7 uur gaan de monniken rond met een schaal zodat mensen eten kunnen offeren aan de monniken. Ze mogen er niet om vragen en alles wordt straks verdeeld en daarna door elkaar geroerd. Zodat het niet lekker is maar alleen voedt en niet lekker is. Lekker kan namelijk verlangen triggerenen dat is wat een monnik niet mag.

Ook wij doneren wat eten en krijgen daarna een zegening. Veel liefde gezondheid geluk en rijkdom. Hierna aan de koffie ! En wat voor een koffie. De koffie die hier op de berg groeit. Max aan een mango smoothie. Dat wordt afkicken in Nederland.

Daarna omlaag naar een jungle tempel. Ook wel een hidden tempel. De regels voor tempels verschillen per tempel en er is geen touw aan vast te knopen. In de tempel op de berg mocht ik gewoon naar binnen met mijn rok. (Boven de knie) in deze tempel niet. Helaas ook niets bij me wat ik kan gebruiken. Naja dan de mannen maar zonder mij naar binnen. Ik ga zitten op een boomstam en geniet intens van het uitzicht over Chiang Mai. De haan die op die plek zat vond er het zijne van en ging in de aanval. Hmm ik ben groter dan jou dus ik blijf zitten :……. Okay de haan valt me echt aan en begint op mijn benen in te pikken.Okay okay ik snap je al. Jouw plek ik ga wel hier heen.

Daar vond ik een redelijk schone witte zak die men hier voor bouwafval gebruikt …… hmmm daar pas ik in! Met het schaartje uit de ehbo tas knip ik de bodem eruit en ik heb een lange rok aan!! Snel app ik San en al snel kwam Kit me halen. Wat een ontzettend magisch mooie tempel. Een grote waterval midden in de tempel

Een oase van rust. Uitzicht over Chiang Mai is adembenemend en de beelden en kunst in de tempel ook. Zo blij dat ik die zak vond. Toch wel lief van die haan. Sander had al een ander plan bedacht om als zij klaar waren in de tempel zijn broek uit te trekken en dat ik dan met Kit en San zijn broek alsnog kon gaan kijken. Maar dit was fijner. Samen.

Tis inmiddels 9 uur en we gaan terug naar het hotel. Even wat eten en dan rust tot 15.00 uur want dan worden we opgehaald voor de kookcursus. San en ik gaan even slapen. De jongens duiken het zwembad in. Na een powernap duiken wij erbij en genieten van het water, de verkoeling en elkaar.

15:00!!! Miaw is onze chauffeur en tevens de man van Vannee. We krijgen een beetje het gevoel van Vannee heeft een hobby en Miaw is de Sjaak. Haha samen gaan we naar de markt en halen de boodschappen. Vissen levend in emmers (blijven ze lekker vers), een soort gelei gemaakt van kippenbloed, alles van elk dier. En alle soorten groenten en fruit. Leuk om te zien !

Met de boodschappen in ons bezit gaan we naar het huis van Vannee en Miaw. Miaw wordt meteen de keuken in gestuurd om af te wassen of dingen voor te bereiden. Vannee is een lieve pittige dame in haar 60er jaren (inschatting) we mochten zelf kiezen wat we wilde maken : rode curry , kip met heilige basilicum, Chiang Mai noodle soup (Khao Soi) en Larp (kipsalade)

Je kookte voor jezelf dus we hebben allemaal alles gemaakt en veel van opgestoken. Daarna heerlijk gegeten al was het echt veel en soms wat erg pittig. Moe maar vol en voldaan terug naar het hotel. Morgen checken we uit voor een nacht ivm de jungle trekking. (Toch met olifanten!!!!) dus we moeten onze tassen inpakken. We sluiten de avond af met wat spelletjes doen en op tijd naar bed. Het was een lange dag

• 21 Juli 2022 - 15:16

Joke En Wim:

Nou dat is weer een heleboel beleefd en megemaakt, ik vind het af en toe wel moeilijk om op alles te reageren erlijk gezegd en gezwegen. Het is heel fijn dat jullie dit allemaal doen voor jullie, maar ik ben nooit zo avontuurlijk geweest zoals jullie wel weten, In ieder geval hebben jullie nog steeds heel wat voor de boeg, Wij vonden het gisteren fijn, dat we na 4 1/2 week weer onze trip konden maken, naar de Subway een ommetje en weer naar huis.Dorrdat Wim die bacteriele infectie had en dagelijks gezwachteld moest worden, kon hij geen schoenen aan, dus konden we ook niet weg. Vandaag ook eindelijk weer naar Henk en bij de Gouden Leeuw geweest,was weer lekker fijn. Het weer hier is van 38 graden gisteren vandaag niet hogen dan 19 graden gekomen, dus een beetje te koud bijna. Voor jullie fijne vakantie verder, groetjes van Joke en Wim.

• 21 Juli 2022 - 16:23

Mam:

Weer een hele mooie drukke dag. Ik dacht werkelijk dat je een nieuwe rok aan had Andrea, stond toch goed! Ik heb het weleens op tv gezien, mensen zaten op de grond met bakjes eten voor de monniken, indrukwekkend! Heel even voelde ik mij een monnik, grinnik, als ik bij jou geweest was had je vaak extra meer eten gemaakt wat ik dan mee mocht nemen naar huis. Het was altijd smullen ervan! Weer nieuwe kookkunsten opgedaan jullie allemaal. In het donker de stad wakker zien worden is echt fantastisch. Jullie alweer bijna of al naar bed. Voor nu of straks Welterusten, zoete, mooie dromen!

• 21 Juli 2022 - 16:37

Mam:

Nog 1 keer dan, dit is de derde poging. Waar de anderen gebleven zijn weet ik niet maar werd wel groen afgevinkt.
    Wat een mooie fijne dag weer beleefd. Nou, ik dacht dat je een nieuwe rok aan had, stond je goed. De haan had dus echt de pik op je, grinnik.
    Ik heb het weleens op tv gezien: mensen zaten op de grond met bakjes eten voor de monniken die er dan langs liepen. Erg indrukwekkend!
    Heel even voelde ik mij ook een monnik, knipoog,. Als ik bij jou geweest was had je vaak extra meer eten gekookt wat ik dan mee mocht nemen naar huis. Was altijd smullen ervan. Erg mooi om zo,n stad vanuit het donker wakker zien te worden. Nou, weer wat erbij geleerd met het koken.
    Het is alweer half tien bij jullie. Voor nu of straks Welterusten, mooie dromen en morgen fris en gezond weer op.

• 21 Juli 2022 - 17:00

Teddo:

Tja...je kunt het meisje uit het afval halen, maar het afval niet uit het meisje. Met de voeten in klei zoals bij SUEZ werd gezegd. Maar mijn lieve zus rondwandelend in een afvalzak, die had ik niet zien aankomen.

Wederom de foto's bekijkend moet gezegd, wat een mooi en rijk land.
    En ja, er kan er maar 1 haantje de voorste zijn.

Kook workshop in Thailand met lokale ingrediënten. Net als in Nederland maar dan toch weer heel anders lijkt mij.

Wat voortdurend overheerst is de schijnbare serene rust, vredigheid en gespeend van enige gekte van de wereld om hun heen.
    Keer op keer komt het in mij op...wat heb je nodig?

Een huisje, bos en water, paar olifanten of iets dergelijks, een Remington typemachine en voldoende inspiratie voor de prachtigste verhalen.

Tja... en voel je je even eenzaam en verlaten...kun je altijd nog 3 dagen naar Pattaya.

Mooie dromen, morgen weer nieuwe avonturen.

• 22 Juli 2022 - 15:01

Irritante Hannah:

Wat een geweldige dag moet dit zijn geweest! De creativiteit met recycle mode, nieuwe kookkunsten aanleren, wat een avonturen. Ik boek binnenkort bij een van jullie een Thais diner ;)